Resipi Makanan bersama Virgin Coconut Emulsion
Resepi Makanan yang boleh diubahsuai menggunakan Emulsi Kelapa Dara
Resepi Smoothie Pisang VCE
Bahan-bahan:
-
1 biji pisang sederhana
-
1 biji kiwi
-
1 sudu besar Virgin Coconut Emulsion
-
50-100ml Susu segar
-
1 sudu besar chia seed (pilihan)
Cara-cara:
-
Gunakan pisang dan kiwi yang dah dibekukan. Potong kecil-kecil.
-
Kisar pisang dan kiwi, masukkan susu dan VCE ke dalam pengisar.
-
Tambahkan chia seed. Kacau rata dan sedia diminum.
Resepi Pancake VCE
Bahan-bahan:
-
1 biji Telur
-
4 sudu besar mentega yang telah dicairkan
-
1 1/2 cawan Susu Segar (anggaran)
-
1 sudu kecil Virgin Coconut Emulsion
-
2 cawan Tepung Gandum
-
2 sudu besar Baking Powder
-
1 sudu kecil garam
Cara-cara:
-
Pukul telur, mentega, susu segar dan VCE hingga sebati.
-
Ayakkan tepung, baking powder dan garam ke dalam adunan tadi. Kacau lagi sehingga rata dan sebati.
-
Rehatkan adunan selama lebih kurang 5 minit.
-
Sendukkan adunan ke atas non-stick pan yang telah di panaskan. Terbalikkan pancake bila buih dah mula pecah. Tunggu sehingga kekuningan dan boleh diangkat dan hidangkan.
Resepi Overnight Oats VCE
Bahan-bahan:
-
3 sudu besar Rolled Oat
-
50 ml Susu Segar
-
1 sudu besar Virgin Coconut Emulsion
-
1 pisang kecil
-
4 biji strawberi
-
8 biji blueberi
-
2 sudu besar Kekacang Campuran (pilihan)
-
1 sudu kecil chia seeds (pilihan)
Cara-cara:
-
Dalam balang kecil, gabungkan oats, kacang, dan chia seeds.
-
Kemudian, masukkan VCE.
-
Seterusnya, tambahkan susu sehingga oats tenggelam.
-
Simpankan oats di dalam peti sejuk semalaman. Anda boleh menyediakan beberapa hidangan oats terlebih dahulu dan simpan untuk masa akan datang. Overnight oats boleh bertahan di dalam peti sejuk selama 5 hari.
-
Sedia dinikmati esok hari
Resepi Granola Bar VCE
Bahan-bahan:
-
6 sudu Rolled oat
-
3 sudu Aneka kekacang (badam, walnut, biji gajus)
-
2 sudu Buah-buahan kering dipotong kecil (kismis, aprikot)
-
1 sudu Mentega
-
1 sudu Madu
-
1 sudu Virgin Coconut Emulsion
-
Secubit garam
Cara-cara:
-
Panaskan sebentar oat dan aneka kekacang di dalam ketuhar.
-
Kemudian cairkan mentega di dalam kuali. Setelah itu, masukkan kesemua bahan ke dalam kuali, gaul sebati di atas api yang perlahan.
-
Masukkan adunan yang digaul itu ke dalam bekas bersesuaian mengikut ketebalan yang dikehendaki.
-
Tekan dengan sudu agar adunan menjadi padat.
-
Masukkan ke dalam peti sejuk selama 30 minit.
-
Keluarkan dan potong saiz empat segi kecil. Nah, sekarang granola bar sedia untuk dinikmati.
Resepi Yogurt VCE Mixfruits
Bahan-bahan:
-
125g plain yogurt
-
1 sudu besar Virgin Coconut Emulsion
-
1 cawan buah-buahan campuran (epal, pisang, kiwi)
Cara-cara:
-
Potong kecil buah-buahan campuran.
-
Masukkan VCE dan yogurt.
-
Gaul sebati dan sedia dinikmati.
Nota:
Resepi yang disediakan adalah untuk satu - dua hidangan makan