Minyak Zaitun: Khasiat Utama

 

1. Kaya dengan Lemak Sihat

Minyak Zaitun Kaya dengan Lemak Mono Tak Tepu yang dipanggil sebagai asid oleic iaitu lemak yang sihat sebanyak 73%. Lemak ini juga tahan terhadap panas tinggi, menjadikan minyak zaitun extra virgin sebagai pilihan yang sihat untuk memasak. 

Greek salad with fresh tomato, cucumber, red onion, basil, feta cheese, black olives and italian herbs Free Photo

 

2. Mengandungi Tinggi Antioksida 

Minyak Zaitun mengandungi antioksida dalam jumlah yang banyak. Minyak zaitun extra virgin cukup berkhasiat. Selain daripada asid lemak yang bermanfaat, ia mengandungi sejumlah vitamin E dan K yang sederhana. Tetapi minyak zaitun juga mengandungi antioksida yang kuat. Antioksidan ini aktif secara biologi dan dapat mengurangkan risiko penyakit kronik anda. Ia juga membantu melawan keradangan dan membantu melindungi kolesterol darah anda dari pengoksidaan - dua faedah yang dapat menurunkan risiko penyakit jantung.

Olive oil saucers and bottles Free Photo

3. Minyak Zaitun Mempunyai Sifat Anti-Radang 

Keradangan kronik dianggap sebagai pendorong utama penyakit, seperti kanser, penyakit jantung, sindrom metabolik, diabetes, Alzheimer, artritis dan juga kegemukan. Minyak zaitun extra virgin dapat mengurangkan keradangan, yang mungkin menjadi salah satu sebab utama manfaat kesihatannya. Kesan anti-radang utama disebabkan oleh antioksida.  Komponen utamanya adalah oleocanthal, yang terbukti berfungsi sama dengan ibuprofen, ubat anti-radang. Sebilangan saintis menganggarkan bahawa oleocanthal dalam 3.4 sudu besar (50 ml) minyak zaitun extra virgin mempunyai kesan yang sama dengan 10% daripada dos ibuprofen pada orang dewasa. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa asid oleik, asid lemak utama dalam minyak zaitun, dapat mengurangkan tahap penanda keradangan penting seperti protein C-reactive (CRP). 

Tasty fresh appetizing italian food ingredients on dark background. ready to cook. home italian healthy food cooking concept. toning. Free Photo

4. Minyak Zaitun Pelindung terhadap Penyakit Jantung

Penyakit jantung adalah penyebab kematian yang paling biasa di dunia. Kajian pemerhatian yang dilakukan beberapa dekad yang lalu menunjukkan bahawa penyakit jantung jarang berlaku di negara-negara Mediterranean. Ini menyebabkan penelitian yang menyeluruh mengenai diet Mediterranean, yang kini terbukti dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dengan ketara. Ia menurunkan keradangan, melindungi kolesterol LDL "buruk" dari pengoksidaan, memperbaiki lapisan saluran darah anda dan dapat membantu mencegah pembekuan darah yang berlebihan.